De afgelopen maanden maakte ik voor Persinnovatie.nl (de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek) een serie over hyperlocals: nieuwssites die slechts één dorp of stadsdeel coveren.
Ik interviewde in totaal 9 journalisten die in hun eentje of in een klein team een hyperlocal runnen. Van Amsterdam-West tot Sneek. Sommigen gaven naast de website ook een papieren krant uit. Ze vertelden over hun werk, deelden inzichten en gaven advies aan collega’s. De meest voorkomende tips & tricks zijn te lezen in dit overzicht.
Hieronder een overzicht van alle interviews, met daarbij steeds de link naar het hele artikel.
Deel 1: De Westkrant uit Amsterdam-West. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit een online-only. De site wordt goed bezocht en richt zich onder meer op het thema gentrificatie in de wijk. “Een rondje fietsen is al genoeg voor drie artikelen”
Deel 2: Vlaardingen24.nl. Op deze site staan zowel vermiste katten als hard politiek nieuws. Dankzij een origineel verdienmodel is de site ruimschoots rendabel. Het 24-concept breidt dan ook uit naar steden door heel Nederland.
Deel 3: Alles over Katwijk. Continu zoeken naar originele manieren om bedrijven te interesseren. Dat is het devies bij Alles over Katwijk, een hyperlocal die vooral dankzij Facebook flink groeiende is.
Deel 4: Alphens.nl. Lokale media sufferdjes? Op de burelen van Alphens.nl gaat “elke geïnvesteerde euro” naar innovatie. De makers zetten vol in op digitale technologie, om zo de eigen positie als grootste nieuwsbrenger van Alphen aan den Rijn te bestendigen.
Deel 5: De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Het Utrechtse DUIC is in vier jaar tijd uitgegroeid tot serieuze nieuwsbrenger in de stad. De internetkrant krijgt dit najaar zeer waarschijnlijk ook een papieren editie. “Wij geloven dat wij weten wat er leeft in de stad.”
Deel 6: Asser Courant. Veel hyperlocals in Nederland komen uit de koker van regiojournalisten die hun baan verliezen, maar de liefde voor het vak nog voelen. Zo ook de Asser Courant.nl, die aanslaat dankzij een nauwe relatie met het publiek. “Lezers moeten het gevoel hebben dat ze er deel van uitmaken.”
Deel 7: Groninger Internet Courant (GIC). In het snel uitdijende landschap van hyperlocals is de Groninger Internet Courant (GIC.nl) een oudgediende. De site was bij de start in 1997 een innovatie op zich, en ontwikkelt zich nog steeds.
Deel 8: GrootSneek. Een combinatie van een dagelijkse nieuwssite en een maandelijkse lifestylekrant gericht op wat er lokaal speelt. Opvallend: de lokale bedrijven in Sneek adverteren liever in de ‘ouderwetse’ krant dan op de website. “Print is nog altijd populair bij lezers.”
Deel 9 (slot): Blik op Zeewolde. De grootste nieuwsbrenger in het bescheiden polderdorp. De makers hangen het geloof aan dat kwaliteit zich uitbetaalt. Ook op zakelijk vlak: er wordt niet gestunt met goedkope advertenties. “Concurreren op de prijs is de dood in de pot.”