Misinformatie en andere vormen van misleiding
Mis- en desinformatie, complottheorieën, ‘nepnieuws; , pseudowetenschap: het fascineert me mateloos en wordt alleen maar relevanter.
Ik heb inmiddels tientallen stukken over allerlei vormen van misleiding geschreven. Zo interviewde ik een man die meer dan 200 nepaccounts bijhoudt op Twitter. Schreef ik over hoe complotstroming QAnon opkwam en hoe pseudowetenschappelijke rassentheorieën een comeback maken. Deed ik onderzoek naar het kat-en-muis-spel tussen complotdenkers en techplatforms en zat ik met Tel Sell-legende Bruno Santanera naast een berg BioStabils.
Ik kijk ook veel naar de tegenkrachten: factchecking-intiatieven en andere innovaties die de geloofwaardigheid van de journalistiek vergroten. En probeer zelf ook een steentje bij te dragen met artikelen over hoe je misinformatie herkent.
Mijn meest recente werk vind je trouwens op mijn Journa-profiel. Helaas wordt hierin niet alles geïndexeerd.
Journalistiek VANUIT antropologische INSPIRATIE
Met mijn antropologische achtergrond zoek ik altijd naar de sociaal-culturele dimensie van onderwerpen. Ik studeerde cum laude af op een onderzoek naar de politisering van de etnische identiteit van politici met een niet-Westerse achtergrond, waarover ik schreef voor De Correspondent.
Antropologisch onderzoek is: zo diep mogelijk in een onderwerp duiken door middel van interviews en veldwerk. Waar mogelijk probeer ik dit als journalist toe te passen door zo veel mogelijk tijd uit te trekken voor onderzoek ‘in het veld’.
‘META-JOURNALISTIEK‘
Journalistiek over journalistiek, zeg maar. Ik heb veel geschreven over media-innovatie en over (het verval en de wederopstanding van) regionale en lokale journalistiek, van Almere tot Roermond tot Leeuwarden.
Bovenal houd ik me veel bezig met de precaire arbeidsomstandigheden van (freelance) journalisten. Ik schreef o.a. over het belang van publicatievoorwaarden en burnoutgevaar.
WETENSCHAP & TECHNOLOGIE
Hoe wetenschap zich verhoudt tot de rest van de samenleving boeit me erg. Zo schreef ik hoe wetenschappelijke termen in het publieke debat en op social media een heel andere dynamiek krijgen. Op eenzelfde manier kijk ik graag naar hoe nieuwe technologie de samenleving en specifiek de journalistiek beïnvloedt. Ik sprak over privacy met Maxim Februari, schreef over hoe mijn eigen data een marketingtool van de overheid werd en belichtte vreemde praktijken op Thuisbezorgd.
Onder wetenschap schaar ik ook filosofie. Ik ging langs bij The School of Life en atheïstische kerken en maakte verspreid over 2020 een tiendelige interviewserie met toenmalig Denker des Vaderlands Daan Roovers.
SERIES EN PODCASTS
Ik ben podcast- en serieverslaafd. Voor NRC bespreek ik regelmatig nieuwe podcasts. Voor Vrij Nederland schreef ik Game of Thrones-recaps en recensies voor de VN Seriegids.
OVERIG JOURNALISTIEK WERK
Web- en eindredactie Van artikelen schrijven is niet te leven als freelancer. Daarom werk ik deels op uurbasis achter de schermen. Dat doe/deed ik o.a. voor Vrij Nederland en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Taken: eindredactie, social media-redactie, online strategie.
Podcast Begin 2021 begon ik samen met onderzoeker Erwin van ‘t Hof de podcast #freelanceleven. Helaas moest ik na vier afleveringen stoppen door een zware hersenschudding.
NIET-JOURNALISTIEK WERK
Lezingen Ik spreek graag over waar ik verstand van heb, zoals misinformatie of ondernemen in de journalistiek en heb dit de afgelopen jaren voor uiteenlopende organisaties gedaan. Ik ben ook beschikbaar voor gastlessen. In 2021 gaf ik het vak Journalistiek & Innovatie aan eerstejaars studenten Journalistiek.
Tekst Af en toe schrijf ik teksten voor niet-journalistieke organisaties. Zo maakte ik voor de VU een reeks interviews met antropologen.
Ik neem geen opdrachten aan van grote corporates of partijen in hetzelfde domein als waar ik als journalist over schrijf.
OPDRACHTGEVERS A-Z
Van jarenlang op vaste basis tot eenmalig
Journalistiek: Bier Magazine, Campus Magazine, De Correspondent, De Buitenlandredactie, De Nieuwe Koers, De Nieuwe Reporter, EO Visie, Expertisecentrum Journalistiek, FietsActief, H2O, Medianieuwsbrief.nl, Nederlands Dagblad, Nieuwscheckers, NRC, NU.nl, Reformatorisch Dagblad, Schooljournaal, Standplaats Wereld, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Sublime FM, Trainers Magazine, Trouw, Sublime FM, de Volkskrant, VICE, Villamedia, Vrij Nederland, Wegener Media
Niet-journalistiek: Blue Field Agency, Christelijke Hogeschool Ede, Priggo.nl, Total Specific Solutions, Vrije Universiteit, Webpower
Stages: Dagblad De Pers (2011), Elsevier (2012)
IKZELF IN DE MEDIA
– Over misinformatie op de site van Medialogica
– Over nepnieuws in Flow
– Over nepnieuws op Radio 1
– Over regionale journalistiek op SVDJ.nl
– Over freelancen in de podcast van De Nieuwe Reporter
– Over misinformatie in de podcast van NRC
– Speech bij uitreiking Saskia Stuivelingprijs