Dag!
Mijn naam is Menno van den Bos, ik ben geboren in 1991 en schrijf als freelance journalist voor met name NRC en Vrij Nederland. In het verleden deed ik dit onder andere voor NU.nl, Vice en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Na het afronden van mijn studie journalistiek ging ik direct als freelancer aan de slag. Mijn carrièrepad in de journalistek was lange tijd een slingerweg langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo schreef ik voor een blad over speciaalbier, een vakblad voor voetbaltrainers en een webshop voor tegels (en wasbakken) (en douchekoppen, en zelfsluitende toiletbrillen…). Maakte ik journalistieke buitenlandreizen. En rondde ik tussendoor de master Social & Cultural Anthropology af aan de VU.
De afgelopen acht jaar heb ik me steeds meer gespecialiseerd in de wereld van online media, waar ik door een sociologische bril naar kijk. Mijn belangrijkste specialisme is des- en misinformatie en hoe dat zich verspreidt. Ook heb ik veel geschreven over bestaansonzekerheid in de journalistiek en de stand van lokale media. Voor een artikel over de stand van de lokale media en democratie in Almere ontving ik in 2020 de Saskia Stuivelingprijs voor onderscheidende politieke journalistiek op regionaal niveau.
Behalve met de mediawereld houd ik me bezig met uiteenlopende onderwerpen in de wereld van wetenschap, politiek, en het publieke debat. Meer over mijn werk en voorbeelden van publicaties vind je hier.
Ik heb ook ervaring met eindredactie, onlineredactie, commercieel tekstschrijven en podcastproductie. Ook geef ik regelmatig lezingen over onderwerpen als misinformatie en factchecking (lees hier meer).
In contact komen voor een tip, opdracht of boeking voor een lezing? Neem dan hier contact op. Alvast bedankt!
Foto: Paul Sijm
–
Ik schrijf op dit moment vooral voor NRC en Vrij Nederland. Incidenteel lever ik bijdrages aan Villamedia en de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In het verleden werkte ik op vaste basis voor NU.nl en VICE. Daarnaast heb ik losse bijdragen gepubliceerd in De Correspondent, de Volkskrant, Trouw, het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad en flink wat andere media.
Misinformatie en andere vormen van misleiding
De afgelopen jaren heb ik me vooral vastgebeten in het thema van massamisleiding. Mis- en desinformatie, complottheorieën, nepnieuws, pseudowetenschap: het fascineert me mateloos en wordt alleen maar relevanter.
Zo interviewde ik een man die meer dan 200 nepaccounts bijhoudt op Twitter. Schreef ik over hoe complotstromning QAnon opkwam en hoe pseudowetenschappelijke rassentheorieën een comeback maken. Deed ik data-onderzoek naar het kat-en-muis-spel tussen complotdenkers en techplatforms. En zat ik met Tel Sell-legende Bruno Santanera naast een berg BioStabils onder een preekstoel.
Ik kijk ook naar de tegenkrachten: factchecking-intiatieven, zij die werken aan vertrouwen in de journalistiek, innovaties die media dichterbij het publiek brengen. En probeer zelf ook een steentje bij te dragen: zo schreef ik diverse gidsen voor omgang met misinformatie anno nu. Als het nodig is – en dat is het regelmatig – kijk ik ook kritisch naar het functioneren van traditionele media.
Regionale journalistiek
Ook schreef ik tientallen artikelen over (het verval en de wederopstanding van) regionale en lokale journalistiek. Voor een reportage over de verhouding tussen media en democratie in Almere won ik de Saskia Stuivelingprijs voor onderscheidende politieke journalistiek op regionaal niveau.
Technologie & wetenschap
Af en toe maak ik een uitstapje naar een tech-onderwerp. Zo schreef ik over privacyschending, vreemde internetplannen en vreemde praktijken op Thuisbezorgd.
Ook wetenschap en filosofie hebben mijn aandacht. Ik schreef over The School of Life. Over hoe wetenschappelijke termen in het publieke debat en op social media een heel andere dynamiek krijgen. En maakte een tiendelige interview serie met toenmalig Denker des Vaderlands Daan Roovers.
Recensies
Ook ben ik een absolute podcast- en seriejunkie. Voor NRC bespreek ik regelmatig nieuwe podcasts. Voor Vrij Nederland schreef ik Game of Thrones-recaps en leverde ik een bijdrage aan de Seriegids.
Journalistiek met antropologische blik
Met mijn antropologische achtergrond duik ik regelmatig in sociaal-culturele vraagstukken. Ik studeerde cum laude af op een onderzoek naar politisering van de etnische identiteit van lokale politici met een niet-Westerse achtergrond in Rotterdam. Ik maakte een verhaal over de Amsterdamse wijk Nieuw-West en schreef een aantal artikelen over atheïstische kerken.
Ook maakte ik een aantal journalistieke reizen. In Georgië liep ik door vluchtelingenkampen, in New York bezocht ik zwarte megakerken en de chassidische gemeenschap en in Londen belichtte ik het verval van de traditionele pub.
Voor de VU interviewde ik acht antropologen, onder wie Op1-presentator Nadia Moussaid, over hoe zij hun achtergrond in hun werk inzetten.
Freelance journalistiek
Tot slot heb ik veel geschreven over arbeidsomstandigheden van mijn eigen bevolkingsgroep: freelance journalisten, van publicatievoorwaarden tot burnoutgevaar. Ik maakte daar ook een tijdje een podcast over voor Villamedia. Hier ben ik mee gestopt nadat ik vorig jaar een zware hersenschudding opliep.
Volledige lijst opdrachtgevers:
Huidig: NRC, Vrij Nederland
Verleden:
Media: Bier Magazine, Campus Magazine, De Correspondent, De Buitenlandredactie, De Nieuwe Koers, De Nieuwe Reporter, Expertisecentrum Journalistiek, FietsActief, H2O, Medianieuwsbrief.nl, NU.nl, Reformatorisch Dagblad, Schooljournaal, Standplaats Wereld, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Sublime FM, Trainers Magazine, Trouw, de Volkskrant, Villamedia.
Niet-media: Blue Field Agency, Christelijke Hogeschool Ede, Priggo, Total Specific Solutions, Vrije Universiteit, Webpower.
–
Lezingen en voordrachten
Naast schrijven praat ik ook graag over de onderwerpen: misinformatie, freelance journalistiek en antropologische journalistiek. Ik heb dit de afgelopen jaren voor uiteenlopende organisaties gedaan, van de PKN Zutphen tot de VU, van de PiratenPartij Utrecht tot Beeld & Geluid.
Daarnaast gaf ik in 2021 als tijdelijk docent het vak Journalistiek & Innovatie aan eerstejaars studenten Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Contact opnemen voor een lezing? Klik hier.
–
Contact
Wil je contact met me opnemen voor een opdracht, lezing of advies? Ik ben bereikbaar op mennovdbos [apenstaart] gmail.com. Ik zit ook op LinkedIn en Twitter. Mijn meest recente werk vind je op mijn Journa-profiel.