Misinformatie, MEDIAHYPES EN MORELE PANIEK
Dat is in een notendop mijn belangrijkste aandachtsgebied.
Zo interviewde ik een man die meer dan 200 nepaccounts bijhoudt op Twitter. Schreef ik over hoe complotstroming QAnon opkwam en hoe pseudowetenschappelijke rassentheorieën een comeback maken. Deed ik onderzoek naar het kat-en-muis-spel tussen complotdenkers en techplatforms en zocht ik uit hoe de needle spiking-hype zich verspreidde. Recentelijk schrijf ik veel over de hype rond AI.
Recent schreef ik meerdere artikelen over misleiding en AI. Voor VN belichtte ik de onzinverhalen die rondgaan over AI. Voor NRC dook ik in de vraag of er werkelijk een golf van AI-nepnieuws op ons afkomt.
Zie ook mijn eigen nieuwsbrief: De hype is real.
antropologische INSPIRATIE
Met mijn antropologische achtergrond zoek ik vaak naar de sociaal-culturele dimensie van onderwerpen. Ik studeerde af op een onderzoek naar de politisering van de etnische identiteit van politici met een migratie-achtergrond, waarover ik schreef voor De Correspondent.
Antropologisch onderzoek is: je helemaal onderdompelen in een onderwerp middels interviews en veldwerk. Waar mogelijk probeer ik dit als journalist ook te doen.
‘META-JOURNALISTIEK‘
Journalistiek over journalistiek, dus. Ik heb veel geschreven over media-innovatie en over (het verval en de wederopstanding van) regionale en lokale journalistiek, van Almere tot Roermond tot Leeuwarden.
Verder heb ik verschillende stukken geschreven over de vorming van grote mediaconcerns en het effect daarvan op de pluriformiteit.
Ook schreef ik over onderwerpen die freelance journalisten aangaan, zoals het belang van publicatievoorwaarden en burnoutgevaar.
WETENSCHAP & TECHNOLOGIE
Hoe wetenschap zich verhoudt tot de rest van de samenleving boeit me erg. Zo schreef ik hoe wetenschappelijke termen in het publieke debat en op social media een heel andere dynamiek krijgen. En kijk ik graag naar hoe nieuwe technologie de democratie beïnvloedt. Ik sprak over privacy met Maxim Februari, schreef over hoe mijn eigen data een marketingtool van de overheid werd en belichtte vreemde praktijken op Thuisbezorgd.
Onder wetenschap schaar ik ook filosofie. Zo maakte ik onder andere een tiendelige interviewserie met toenmalig Denker des Vaderlands Daan Roovers.
OVERIG JOURNALISTIEK WERK
Eindredactie Ik werk enkele dagen per week als freelance eindredacteur bij Het Financieele Dagblad, waar ik af en toe ook inval als online samensteller.
Podcast Begin 2021 begon ik samen met Erwin van ‘t Hof de podcast Freelanceleven. Helaas moest ik na vier afleveringen stoppen door een hersenschudding.
Nieuwsbrief Sinds maart 2024 schrijf ik de onregelmatig verschijnende nieuwsbrief De hype is real, over misinformatie, mediahypes en morele paniek.
NIET-JOURNALISTIEK WERK
Lezingen en lesgeven Ik spreek regelmatig voor uiteenlopende organisaties over mijn specialismes, met name misinformatie. In 2021 gaf ik het vak Journalistiek & Innovatie aan studenten Journalistiek.
Tekst Af en toe schrijf ik teksten voor niet-journalistieke organisaties. Zo maakte ik voor de VU een reeks interviews met antropologen.
Ik neem geen opdrachten aan van commerciële bedrijven of organisaties in hetzelfde domein als waar ik als journalist over schrijf.
GEWERKT VOOR (A-Z):
Bier Magazine, De Buitenlandredactie, Campus Magazine, Christelijke Hogeschool Ede, De Correspondent, De Nieuwe Koers, De Nieuwe Reporter, EO Visie, Expertisecentrum Journalistiek, Het Financieele Dagblad, Medianieuwsbrief.nl, Nederlands Dagblad, Nieuwscheckers, NRC, NU.nl, Reformatorisch Dagblad, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Sublime FM, Trainers Magazine, Trouw, VICE, Villamedia, Vrije Universiteit, Vrij Nederland, Wegener Media.
IKZELF IN DE MEDIA
– Over misinformatie op de site van Medialogica
– Over ‘nepnieuws’ op Radio 1
– Over regionale journalistiek op SVDJ.nl
– Over freelancen bij De Nieuwe Reporter
– Over coronamisinfo in de podcast NRC Vandaag
– Over complotboeken in de (heerlijke) podcast Wie is Emmy
– Over o.a. AI-spookverhalen in De Taalstaat
– Over LEGO in de podcast steengoed
– Over het woord nepnieuws en ChatGPT in De Taalstaat
– Over The Rings of Power in podcast Skip Intro