Lijstje: biobier

.

bierBiologisch voedsel is niet zelden lekkerder dan regulier voedsel. Is dat ook het geval met biologisch bier? Ik probeerde er vier uit.

 

 

Gageleer (blond – 7.5% –€ 1,21 – natuurwinkel)

Het Belgische Gageleer dankt zijn naam aan het ingrediënt wilde gagel. Deze vrij zeldzame plant geeft het Duvel-achtige bier (lees: droog, moutig, zoetzuur) een kruidige bijsmaak die het midden houdt tussen munt en anijs. Het is even wennen, maar probeer het. Het leven is te kort om saai bier te drinken.

Doen als: je wel eens wat anders wilt dan Duvel
Niet doen als: je Duvel al spannend genoeg vindt

Gulpener Ur (pils & amber – 5% & 5.3% – ca. € 1.25 – AH)

Gulpener heeft het begrepen: biologisch bier moet ~hip~ zijn. En dus kreeg hun organische ‘Landbier’ een nieuwe, lekker ruige naam en dito flesje: tadaaa, Ur-bier! Topmarketing. Maar hoe smaakt het?

Het Ur-pilsener is ietsjes bitterder en hoppiger dan gewone Gulpener. Een fris, rijk pils à la Brand Up. Geen idee of het door de biologische tarwe komt, maar lekker is het wel. Het koperkleurige Ur-amber is daarentegen een niemendalletje. Waterig, niet echt lekker, maar ook niet vies.

Doen als: je bierkeuze moet aansluiten bij jouw urban rough image met hipsterbaard, pitbullterriër en Coffee Company-spaarkaart
Niet doen als: je ook gewoon Brand Up kunt krijgen

De Leckere: Paulus (blond – 7.5% – 30 cl – ca. € 2.00 – slijterij, natuurwinkel)

Paulus, het pronkstuk van de Utrechtse biobrouwerij De Leckere, is gebrouwen met drie soorten mout: gerst-, tarwe- en havermout. Dat belooft wat, maar helaas: de smaak is glazuurontwrichtend zoet. Die drie soorten mout en de hop worden bedolven onder zoetigheid. De ingrediëntenlijst leert hoe dat komt: aan Paulus is achteraf rietsuiker toegevoegd. Je vraagt je af welke bierhater zoiets in zijn hoofd haalt.

Doen: als je tanden hebben maar stom vindt
Niet doen: als je tanden hebben wel handig vindt

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.