De millennials hadden het weer gedaan

Aan het eind van elke maand zet ik op een rijtje wat ik heb geschreven.Freelancerslessen_3

Beginnend met het leukste: eind april werd ik door VICE gevraagd om voor een paar weken een nog officieel te lanceren kanaal te helpen opzetten: Money. Ik schreef in mijn eerste week onder meer een stuk over het scheve beeld dat mensen hebben van ‘verwende’ millennials.

Ik freelancete al langer voor VICE, voor het kanaal Motherboard. Donderdag kwam daar mijn interview online met Jan-Willem van Prooijen (VU), een psycholoog die complotdenkers onderzoekt. Hij vertelde o.a. hoe het komt dat iedereen, van laag- tot hoogopgeleid, gevoelig is voor complottheorieën.

Voor SVDJ.nl rondde ik mijn rubriek over Nederlandse journalisten in het buitenland af. Bas Kurstjens, chef bij de Vlaamse krant De Tijd, vertelde dat hij op een Nederlandse redactie niet meer zou overleven omdat Nederlanders zo scherp en direct zijn. Meike Wijers, die in Sydney bij de Australische TV werkt, mist de Nederlandse scherpte juist.

Er zijn veel interessante verschillen tussen de media in Nederland en elders. Zo vertelde Leander Schaerlaeckens, die als sportjournalist werkt in de VS, dat Amerikaanse media freelancers veel beter betalen dan de Nederlandse. Dat geeft te denken.

Verder sprak ik met innovatiedeskundige Eric Newton (“de journalistiek verandert te langzaam”) en met Mevan Babakar van Full Fact, de Britse organisatie die werkt aan volautomatische factchecking-tools. Spannende ontwikkeling!

Tot slot schreef ik een stuk over hoe het toch kan dat journalistieke startups zo vaak vroegtijdig sneuvelen (met commentaar van de oprichters van Yournalism, Maggy en LocalFocus).

Best een drukke maand, al met al. Gelukkig ga ik over ruim een week met vakantie. Al zal ik ook daar de pen wel niet kunnen laten liggen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.