Afgestudeerd als journalist. En dan?

notes-514998Aan het eind van elke maand zet ik op een rijtje wat ik heb geschreven.

In januari ben ik voor SVDJ.nl begonnen met een serie interviews met afgestudeerde journalisten. In februari interviewde ik daarvoor vier mensen.

Dat waren boeiende gesprekken. Zo vertelde Ariënne Dozeman (29) me hoe ze elke zomer haar leven als freelance journalist ontvlucht in haar pannekoekenbus. Op festivals als Pinkpop bakt ze vele duizenden pannenkoeken. Het is haar uitvlucht uit het journalistieke wereldje, dat ze soms stressvol vindt. Ze stelt dat journalisten zich vaak groot houden terwijl ze eigenlijk “liggen te huilen in hun bedje”.

Erg leuk was ook het gesprek met Sara Mok (28). Zij ging de marketing in en is nu de social media manager van HEMA. Ze heeft in die baan veel aan haar journalistiekstudie. Ook Wouter Beetsma (32) liet de journalistiek achter zich: hij koos voor de zekerheid van een baan bij Telfort. Zijn uitspraken over zijn voormalige stageplek RTL Nieuws (“iedereen heeft daar hartaanvallen”) veroorzaakte op Twitter wat reuring onder RTL’ers.

Christiaan Pelgrim (25) koos wél voor een carrière in de journalistiek – en met succes. Hij werkt inmiddels al jaren op de politieke redactie van NRC; wat mij betreft een jaloersmakende baan.

Nepnieuws & factchecken

Verder schreef ik deze maand weer een nepnieuws-overzicht voor Motherboard. Daarin verbaas ik me erover dat politici (vooral die van de PVV) stelselmatig wegkomen met het verspreiden van hoaxes.

Voor Motherboard dook ik ook in een curieus verkiezingsvoorstel van de SGP. De mannenbroeders lijken de positie van Nederland als internetland te willen aangrijpen voor staatscensuur.

Tot slot schreef ik voor SVDJ.nl schreef ik dit stuk over factchecken: Wat zijn de basics van het factchecken? Ook schreef ik artikelen over respectievelijk de filantropie als verdienmodel voor de journalistiek, en chatbots. Die stukken komen ergens deze week online.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.