Interview: Nederlandse ‘fellows’ bij Nieman

 

Afgelopen week werd bekend welke journalisten geselecteerd zijn voor het prestigieuze Nieman Fellowship. Onder hen is één Nederlander: Tim de Gier van Vrij Nederland. Zijn collega Freek Staps van NRC ging hem kortstondig voor. “Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel.”

Door Menno van den Bos

20132-950-713‘Te bizar voor woorden’, tweette Tim de Gier deze week. Vanaf september is de redacteur en online-chef van Vrij Nederland een jaar lang Nieman Fellow. “Ik zag een kleine advertentie op de site en dacht: ik probeer het gewoon. Ik moest een stapel publicaties opsturen, meerdere aanbevelingen en een uitgebreide motivatiebrief. Het was een longshot, maar het is gelukt.”

Het fellowship is één van de poten van de Nieman Foundation, het journalisteninstituut van oeruniversiteit Harvard in Cambridge (VS). Jaarlijks worden uit talloze aanmeldingen 24 journalisten gekozen die een jaar lang onder begeleiding onderzoek mogen doen. De eisen: jong, minstens vijf jaar journalistieke ervaring en een innovatieve houding.

De Gier gaat in Cambridge colleges volgen, deelnemen aan discussies, en een eigen onderzoek opzetten. “Ik ga kijken naar de maatschappelijke implicaties van technologische vooruitgang, zowel in de media als andere sectoren. Naar vooruitgang wordt doorgaans gekeken met een economische blik. Ik wil juist een sociaal bewogen, ‘links’ perspectief gebruiken.”

Best practices

De Gier gaat ongetwijfeld nog koffie drinken met NRC-collega Freek Staps, die in april in Cambridge was. Staps was geselecteerd als ‘visiting fellow’ bij Nieman. Dat hield in dat hij zich een maand mocht storten op één onderwerp.

“Ik heb onderzocht hoe nieuwsorganisaties het beste kunnen digitaliseren. Voor best practices bezocht ik media van BuzzFeed tot The New York Times. Daarnaast volgde ik colleges aan de Harvard Business School en interviewde ik experts: uit de media, maar bijvoorbeeld ook een kenner van kantoorpolitiek. Digitalisering zorgt voor onzekerheden bij journalisten. Dat moet je als organisatie in goede banen leiden.”

Staps bestiert in Nederland ‘zakennieuws-start-up’ NRC Q en is co-chef van NRC Online. Omdat hij dat niet wilde achterlaten ging hij niet – zoals De Gier –voor het jaartraject. De korte tijdspanne van Staps’ onderzoek maakte zijn ervaring des te intenser.

“Het was de drukste maand van mijn leven. Je wordt meegesleept in een enorm stimulerende omgeving waarin iedereen keihard werkt. ’s Avonds om kwart voor 11 gaan de Harvard-kantines nog even open voor een ‘pauze’ voor de studenten. Dat zegt genoeg.”

Lezersbehoefte

Een ander inzicht dat Staps opdeed, is dat succesvol innoverende media redeneren vanuit de lezer. “Mensen willen de ene keer vermaakt worden, en zoeken de andere keer juist naar verdieping. Digitale media als The Huffington Post stellen die wisselende behoefte centraal. Dit in tegenstelling tot veel kranten, die veelal uitgaan van wat ze zelf te bieden hebben.”

Luisteren naar de lezer draait volgens Staps niet uit op oppervlakkigheid. “Er is juist veel behoefte aan kwaliteit. Kijk naar NRC: de oplage daalt, maar inclusief digitaal hebben we meer lezers dan ooit. Je moet alleen weten waar lezers wanneer behoefte aan hebben, en op welk apparaat. We moeten daar als kranten over nadenken, want het zou eeuwig zonde zijn als we digitale journalistiek overlaten aan start-ups als De Correspondent.”

Afspiegeling

De precieze bevindingen van Freek Staps worden binnenkort door Nieman gepubliceerd. Tim de Gier zal in verschillende media over zijn bevindingen schrijven, waaronder Vrij Nederland. Beide journalisten moedigen landgenoten aan zich op te geven voor het fellowship.

De Gier: “Harvard wil een afspiegeling van de wereld zijn. Dus ze willen ook graag Nederlanders op bezoek. Helaas zijn Nederlanders vaak te bescheiden om zich aan te melden, en dan moeten ze het doen met een extra Belg of Deen. Gewoon proberen, je kans is groter dan je denkt.”

Dit artikel verscheen eerder op Persinnovatie.nl.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.