Nepnieuws blijft heet

notes-514998Aan het eind van elke maand zet ik op een rijtje wat ik heb geschreven.

Om te beginnen bij het einde: ik sloot maart af met de laatste ‘Heel Holland Hoaxt’, het nepnieuws-overzicht dat ik voor Motherboard schrijf (hier te lezen).

“Heel Holland Hoaxt ontstond om de staat van nepnieuws in Nederland in kaart te brengen. Na vier afleveringen stel ik vast dat er veel mis gaat. (…) Tegelijkertijd is nepnieuws hier niet uit de hand gelopen, ook niet rond de verkiezingen (dat is onder meer te danken aan ons overzichtelijke medialandschap). Daarom stopt deze rubriek.”

Hoewel het in Nederland geen urgent probleem is, blijft nepnieuws de gemoederen bezighouden. Iedereen heeft er wel een mening over, zo bleek ook op het evenement die het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek over nepnieuws organiseerde. Lees mijn verslag van de avond, waarop een ratjetoe aan meningen en analyses voorbijkwam.

Nederlanders in den vreemde

In februari begon ik met een serie interviews met afgestudeerde journalisten. Ook die reeks eindigde deze maand; in het laatste deel spreek ik met tv-maker Salima Bouchtaoui, die bij RTV Rijmond de enige niet-witte journalist op de redactie is.

Inmiddels ben ik begonnen aan een nieuwe serie interviews: Nederlandse journalisten die op buitenlandse redacties werken. De eerste drie portretten zijn al verschenen: Yarno Ritzen, interactive journalist bij Al Jazeera; Rosanne Roobeek, producer bij CNN en Maggy van Eijk, sociale-mediaredacteur bij de BBC.

Chatbots

Verder schreef ik een stuk over chatbots die op Nederlandse redacties omarmd worden en over de trend dat steeds meer mensen geld geven aan media. De journalistiek is immers evenzeer een goed doel als ontwikkelingshulp of kankeronderzoek.

Tot slot: ik zit sinds deze maand elke vrijdag op de webredactie van Vrij Nederland (in elk geval tot en met 1 juli). Ik maak er onder meer de nieuwsbrief op zaterdag. Fijn werk voor een blad dat ik als tiener al las.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.